Sådan kommer du i gang med hjemmesiden.

Besvar
Webredaktøren
Site Admin
Indlæg: 108
Tilmeldt: lør mar 19, 2016 9:35 pm

Sådan kommer du i gang med hjemmesiden.

Indlæg af Webredaktøren » tirs dec 27, 2016 8:03 pm

Denne kvikguide har en kort periode ligget til download som en pdf fil. Men da der har vist sige behov for tilpasninger af systemet og dermed kvikguide har jeg valgt at fjerne pdf udgave og lave den online baseret på hjemmesiden. Hvis der kommer ændringer til kvikguide vil det blive annonceret på hjemmesiden.

Kvikguide fortæller dig ikke alt hvad der er at vide om hjemmesiden og dens opbygning da guiden i sagens natur går direkte til emnerne og er kortfattet.

Du vil derfor kunne læse lidt om 1) Indbygget onlinehjælp, 2) Navigation på hjemmesiden, 3) Tekst og forkortelser 4) Oprettelse af indlæg, 4) Besvarelse af indlæg, samt 6) introduktion til søgning.

I det følgende forudsættes det, at du er oprettet som bruger og er logget ind!

Indbygget onlinehjælp – OSS

Sammen med hjemmesiden følger der en indbygget onlinehjælp kaldet OSS eller Ofte Stillede Spørgsmål. Det er en standardhjælp til hjemmesiden, som ikke beskriver de ændringer der er lavet til hjemmesiden for at få den til passe til vores behov. Når det er sagt er det faktisk en ganske udmærket hjælp, som jeg på det varmeste kan anbefale.

Du finder adgangen til onlinehjælpen foroven til venstre i skærmbilledet, hvor du skal klikke på OSS.
Kvikguide-01-OSS.png
Kvikguide-01-OSS.png (23.64 KiB) Vist 9450 gange
Navigation
Du kan navigere rundt på hjemmesiden på flere forskellige måder.

Foroven til venstre i skærmbilledet, lige til venstre for OSS, finder du hyperlinket Hurtige links. Når du klikker på det får du en række valgmuligheder, blandt andet Nye indlæg og Ulæste indlæg. Vælg f.eks. Nye indlæg for se de nye indlæg. Der er tale om nye indlæg i forhold til sidste gang du var logget ind på hjemmesiden. Hvis du derimod vælger Ulæste indlæg vil du få vist indlæg ældre end de nyeste OG som du ikke har læst endnu.

De tilsvarende funktioner finder du også i din Bruger menu, der ses i højre side af skærmbilledet. Jeg anbefaler, at du bruger lidt tid på at lærer din Bruger menu at kende.

Foroven under Hurtige links ses navigationsblokken, hvor du kan se hvor ”du” befinder dig i hjemmesidens struktur. Når du lige er logget ind vil der stå Hjem < Portal < Indhold.

Hvis du klikke på Hjem og Portal vil du komme tilbage til hjemmesidens startside

Hvis du klikker på Indhold kommer du til en oversigt over de tilgængelige fora, som stort set svarer til menupunkterne på den gamle hjemmeside. Du kan klikke din ind i et givent forum, som kan indeholde indlæg og/eller underfora. Efterhånden som du klikker dig ind i forastrukturen udvides navigationsblokken og du kan til enhver tid klikke på en placering i navigationsblokken og komme tilbage til det pågældende sted på hjemmesiden.

Tekst og forkortelser
Når du skriver dine tekster og emneoverskrifter er der nogle ganske få regler, som du skal overholde.
Da forkortelser på 2 bogstaver ikke er søgbare er det ikke tilladt at anvende sådanne forkortelser. Det betyder blandt andet, at forkortelsen for en given ovalmatrice, f.eks. ovalmatrice 1 skal skrives som OM1.

Bemærk, at der ikke er et mellemrum mellem M og 1. På samme måde med ovalfejl, som skal skrives som OF1.

Forkortelserne for ovalmatrice (OM), ovalfejl (OF), rammematrice (RM) og rammefejl (RF) skal altid følges at mindst 1 karakter, som ikke må være et mellemrum eller et specialtegn så som punktum. Det skal være et tal eller bogstav.
Notationer/forkortelser kan opsummeres med følgende eksempler:
  • Ovalmatrice xx = OMxx
  • Ovalfejl xx.yy = OFxx.yy
  • Rammematrice xx = RMxx
  • Rammefejl xx.yy = RFxx.yy
Oprettelse af indlæg
Det primære formål med hjemmesiden er at formidle viden mellem alle filatelister, som har en interesse i de tofarvede frimærker. Det sker primært ved oprettelse og besvarelse af indlæg, samt sekundært ved publicering af helark, pladninger af tryk og resultater af ny forskning på området.

Når du vil oprette et indlæg skal du klikke dig frem til et passende forum i forhold til emnet for dit indlæg.

Hvis dit indlæg omhandler ovalfejl og lignende
Hvis du f.eks. ønsker at lave et indlæg om en ovalfejl på et 12 øres frimærke skal du i navigationsblokken klikke på Indhold. Nu ændres skærmbilledet under navigationsblokken og du kan se de tilgængelige fora.

Klik på Ovaler / Ovalserier og på Øre mærker og til sidst på 12 øre. Du er nu inde i det relevante fora og kan klikke på knappen <Nyt Emne>.
Kvikguide-02-Opret_emne.png
Kvikguide-02-Opret_emne.png (157.04 KiB) Vist 9450 gange
Når du laver dit indlæg er det vigtigt med en sigende emneoverskrift, da den vises på forsiden og ligeledes vil blive vist som overskrift blandt andet i forbindelse med søgeresultater.

I forlængelse af emneoverskriftens tekst bør du, i den udstrækning oplysninger er tilgængelig, anføre den omhandlede rammeserie (kun ved ovalfejl) Dette kan måske virke overflødigt men ved senere søgning på indlæg om f.eks. Tykke rammer vi man også få hit på indlæg om ovalfejl i den omhandlede rammeserie.

Herunder ses to eksemper på en overskrift:
  • 8ø27 A40 med ovalmatrice 7 / 55 omvendt serien
    8ø27 A40 OM7 / 55 omvendt serien
Hvis dit indlæg omhandler rammefejl og lignende
Hvis dit indlæg omhandler rammefejl og du kender rammeseriens navn skal du klikke dig ind i den korrekte rammeserie og lave dit indlæg der.

Hvis du ikke ved hvilken rammeserie der er tale om skal vælge foraet ”Ukendt rammeserie”.

Hvis vi nu forestiller os, at du har behov for hjælp til et problem i rammeserien ”69 omvendt serien” skal du i navigationsblokken klikke på Indhold.

Nu ændres skærmbilledet under navigationsblokken og du kan se de tilgængelige fora.

Klik på Ramme m.m. og Rammeserier og til sidst på Serie 22 – 69 omvendt serien.

Du er nu inde i det relevante fora og kan klikke på knappen <Nyt Emne>.

Når du laver dit indlæg er det vigtigt med en sigende emneoverskrift, da den vises på forsiden og ligeledes vil blive vist som emneoverskrift blandt andet i forbindelse søgeresultater.

I den udstrækning det er relevant bør du anføre hvilken ovalserie der er tale om. For en del mærker giver dette ingen mening, da der i fx 100 øre kun findes én ovalserie. I 4 øre findes der 18 ovalserier og her giver det mening af kunne søge indlæg om en given ovalserie frem.

Den eventuelle ovalserie anføres i forlængelse af indlæggets emneoverskrift, adskilt herfra med en skråstreg.
Et eksempel på en overskrift:
  • 8ø47 A14 uden OM8 / ovalserie 6
Nu har du fået lavet emneoverskriften og skal i gang med at skrive teksten i det store hvide skrivefelt. Over skrivefeltet har du lille værktøjslinje med knapper. Se illustrationen herunder.
Kvikguide-03-værktøjslinje.png
Kvikguide-03-værktøjslinje.png (57.98 KiB) Vist 9450 gange
Værktøjslinjen giver dig nogle formateringsmuligheder såsom fed og kursiv tekst. Tekstformateringen kan du vælge at benyttet løbende mens du skriver eller som efterfølgende formatering, hvor du med musen markerer et eller flere ord og klikket på den formatering du ønsker, f.eks. B for fed skrift. Der er desværre ingen tastaturgenveje til tekstformateringen.

Du kan også vælge at bruge én eller flere af de sjove smileys til højre for skrivefeltet.

Hvis du har lyst til at øve dig i at lave indlæg kan du anvende foraet Indhold < Diverse < Sandkassen, hvor indholdet ikke automatisk bliver vist under nyhederne og hvor jeg med jævne mellemrum vil ”rydde op”.

Indsættelse af billede i indlægget
Uanset hvilken type indlæg du laver vil du formentligt have behov for at indsætte et eller flere billeder i indlægget. Det kan gøres på forskellige måder, men her i kvikguiden tager vi den nemme.

Billedet indsættes som standard enten på tekstmarkørens placering eller sidst i teksten. Du kan frit bruge mus eller tastatur til at placere markøren hvor du ønsker billedet indsat. Når markøren er på det ønskede sted skal du klikke du på fanebladet Vedhæftede filer.

Kvikguide-04-vedhæft_fil.png
Kvikguide-04-vedhæft_fil.png (70.28 KiB) Vist 9450 gange
Klik herefter på <Tilføj filer>. I dialogboksen, som kommer frem skal du vælge det billede du ønsker at indsætte i teksten og klikke på <Åbn>.

Når filen er indlæst vises den i fanebladet ”Vedhæftede filer”, se herunder hvor billedet ”4o9.B63.jpg” er indlæst. Hvis du ønsker billedet vist i slutningen af indlægget skal du blot klikke på <Udfør> og afvente webredaktørens godkendelse af dit indlæg.
Kvikguide-05-vedhæft_fil.png
Kvikguide-05-vedhæft_fil.png (110.46 KiB) Vist 9450 gange
Ønsker du derimod selv at bestemme placeringen af billedet i forhold til din tekst skal du i fanebladet ”Vedhæftede Filer” klikke på <Placer Inline>.

Herved indsættes et lille stykke BBkode (Du kan læse mere om BBkode i de andre vejledninger og i hjemmesidens OSS – Ofte Stillede Spørgsmål). BBkoden indsættes der hvor tekstmarkøren er placeret.

BBkoden kan markeres, klippes væk og indsættes igen et vilkårligt sted i din tekst.

Indtil videre er der sat en begrænsning i billedstørrelsen på 20 MB samt højst 5 billeder pr. indlæg.

Vigtigt !! Du bedes beskære dit billede således, at kun selve frimærket eller den relevante del af firmærket ses og sikre dig, at der ikke er en ”sørge rand” rundt om billedet. Se eksempler på ikke-beskåret og beskåret billede herunder:
Kvikguide-06-billedbeskæring.jpg
Kvikguide-06-billedbeskæring.jpg (174.11 KiB) Vist 9450 gange
Når et givent indlæg med et billedet vises ses billedet med en fast maksimal størrelse for dermed at opnå så optimale læsebetingelser som muligt. Hvis billedet er større end den faste maksimal størrelse kan du klikke på billedet, hvorefter det vises i fuld størrelse.

Besvarelse af indlæg
Hvis du ønsker at besvare et indlæg skal du navigere dig hen til indlægget. Hvis du ikke er på selve indlægget kan du enten klikke dig frem til det via Indhold i navigationsblokken eller ved at søge det frem.

Når du har indlægget åbent på skærmen ses knappen <Besvar>, som du skal klikke på.

Editoren, som du stiftede bekendtskab med da du lavede et indlæg åbner sig atter for dig og du kan begynde at lave en passende overskrift (hvis du da ikke er tilfreds med den systemet tilbyder dig), hvorefter du skal skrive din tekst i det store hvide tekstfelt.

Redigering og sletning af egne indlæg
Du kan selvfølgelig redigere og slette dine egne indlæg. Men før du gør det bør du overveje om din handling kan ødelægge forståelse af den tråd, som dit indlæg indgår i.

Som ved besvarelse af et indlæg skal du ”stå” på indlægget for at kunne redigere eller slette det. Herunder ser du et af mine indlæg:
Kvikguide-07-Rediger_indlæg.png
Kvikguide-07-Rediger_indlæg.png (31.78 KiB) Vist 9450 gange
I højre side af ovenstående illustration ses 4 værktøjsknapper. Med dem kan du 1) redigere indlægget, 2) slette indlægget, 3) Rapportere indlægget og 4) Besvare indlægget med citat.

Introduktion til søgning
Du kan søge efter data på 3 forskellige måder: 1) Foruddefinerede søgning, 2) Simpel fritekstsøgning og 3) Avanceret fritekstsøgning.

Her i kvikvejledningen vil jeg kun gennemgå de foruddefinerede søgninger og simpel fritekstsøgning.

Foruddefinerede søgninger
Hjemmesiden kommer som sagt med et antal foruddefinerede søgninger.

Du finder adgangen til de foruddefinerede søgninger 2 steder; Dels foroven til venstre, hvor du kan klikke på Hurtige links og del i din Bruger menu i højre side af skærmen, hvor menuen indeholder enkelte af de foruddefinerede søgninger.

Hurtige links
  • Dine indlæg:
    Den giver næsten sig selv - de indlæg du har oprettet bliver vist på skærmen.
  • Nye indlæg:
    Viser de indlæg der er blevet oprettet siden du sidst var logget ind på hjemmesiden.
  • Ulæste indlæg:
    Viser de indlæg du endnu ikke har læst
  • Ubesvarede indlæg:
    Viser alle de indlæg, som endnu ikke er blevet besvaret.
  • Aktive emner:
    Viser en liste over indlæg der er blevet oprettet inden for de sidste 7 dage. Antallet af dage kan du ændre efter søgningen er gennemført.
  • Søg:
    Åbner brugerfladen til avanceret søgning, som ikke gennemgås i denne vejledning.
  • Tilmeldte brugere:
    Viser en oversigt over tilmeldte brugere. Som standard vil alle brugere kunne sende både e-mail og private beskeder til hinanden. Denne mulighed kan den enkelte bruger dog vælge fra i sit brugerkontrolpanel.
  • Holdet:
    Giver en oversigt over dem der passer maskinrummet på hjemmesiden.
Simpel fritekstsøgning
Foroven til højre I skærmbilledet ses et hvidt tekstfelt med ordet ”Søg…”. Her kan du skrive et eller flere søgeord og trykke på <Enter> for at udføre søgningen.

Hvis du søge meget specifikt på f.eks. en hel sætning vil du sandsynligvis ikke få et brugbart resultat. Hvis du derimod søger for bredt vil du få alt for mange søgehits.

Der kan ikke søges på ord på mindre end 3 karakterer. Et ord på 3 bogstaver kan sagtens være OM1, bemærk, at der ikke er mellemrum mellem M og 1.

Dit søgeresultat viser starten af hvert indlæg der matcher dit søgekriterium. Ved hvert indlæg kan du klikket på linket ”Hop til indlæg >” for at læse hele indlægget.


God fornøjelse med hjemmesiden

Tom Poulsen

Besvar

Tilbage til "Vejledninger"