Om takningen af de tofarvede

Seminaret i 2009 blev afholdt på Antvorskov kaserne i Slagelse.
Besvar
soren chr jensen
Indlæg: 8
Tilmeldt: man apr 23, 2018 9:31 pm

Om takningen af de tofarvede

Indlæg af soren chr jensen » søn jan 11, 2009 1:00 am

På det netop afviklede tofarvede seminar 2009 på Antvorskov (en rigtig god oplevelse) var problematikkerne om takningen af frimærkerne oppe, herunder antallet af antal ark, der takkedes ad gangen.

I Koefoeds bog angives, at trykkeriets kamtakningsmaskinen kunne takke (prikke) o. 1500 pr. dag. I ”Det Thielenske Bogtrykkeris 125 års jubilæum” af C. Nyerop angives, at arbejdstiden var kl. 6 morgen til kl. 7 aften (sommer) i Just og Andreas Thieles periode. Det giver 13 timer minus pauser, så arbejdstiden har været ca. 12 timer pr. dag.

En hurtig udregning giver så 125 ark/time eller 21 ark i minuttet, hvilket ikke fysisk kan lade sig gøre. Anslået tager maskinhåndtering (aftagning/tilbagetrækning) og monteringen af ark mindst 2 minutter pr. arbejdsgang (selve takningen vel kun 10-15 sekunder).

Det er derfor nærliggende at tro, som Koefoed skriver, at der blev takket 3-4 ark ad gangen. Det giver ved 3 ark 180 ark i timen og 2.160 ark pr. arbejdsdag pr. maskine. Regulering tallet i forhold til maskinstop, papirhåndtering, opstart efter pauser mv. svarer det udmærket til 1500 ark/dag.

Søren Chr. Jensen


Kære Lars
En bemærkning til indlægget om takningen af de tofarvede. Hvis 125 ark/time giver 21 ark i minuttet, så må landet være i økonomisk krise, og så kan vi vel forvente, at nogen finder en ny isoleret omvendt ramme - eller rettere det må være 2, 1 ark i minuttet, og så er resten af forklaringen ikke god nok.
I øvrigt tak for sidst.


Claus

En lærer har blandet sig i problematikken og har synliggjort mine store mangler på det udregningsmæssige området.
Nu må det igen stå hen i det uvisse, om det er 1, 2 eller 3 ark ad gangen alt efter hvor lang tid, maskinoperationen tog pr. gang.


Undskyld forstyrelsen.
Søren Chr. Jensen

Besvar

Tilbage til "2009"